Stappenplan om een taxibedrijf te starten

Het stappenplan om een taxibedrijf te starten
Een taxibedrijf starten is nog niet zo makkelijk als men denkt. Er komen aardig wat administratieve taken bij kijken, zelfs als je met een procuratiehouder samenwerkt. In deze blog vat ik samen wat er allemaal voor nodig is om zelf te kunnen beginnen als taxiondernemer.

Om te beginnen is een planning belangrijk. Met wat voor een taxi ga je rijden en hoe snel is de levertijd? Bij sommige auto's kan de levertijd vier maanden zijn. Het is dan ook behoorlijk verstandig om hier rekening mee te houden in de planning. Ik kan mij voorstellen dat je als startende ondernemer graag wil weten wat er allemaal nodig is. Je ziet op veel verschillende websites wat er zoal nodig is om zelf een taxionderneming te beginnen maar deze websites zijn veelal onduidelijk in de tijd die nodig is om bepaalde documenten op te vragen die benodigd zijn voor de vergunningsaanvraag. In deze blog zie je direct in één overzicht wat er allemaal nodig is om jezelf in te schrijven.

1. Inschrijving Kamer van Koophandel (circa één week) voor je taxionderneming Via de website van de KVK kan je een afspraak maken om jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Doorgaans lukt een afspraak binnen één week bij de KVK bij jou in de buurt. Hou hier wel rekening mee dat van te voren goed nadenkt over de naam die je wil gaan vastleggen om procedures van bestaande bedrijven te voorkomen. Denk daarbij ook goed na over de rechtsvorm (BV, VOF, Eenmanszaak of NV) die jij wil gaan toepassen voor je onderneming. Een BV oprichten gaat tegenwoordig relatief makkelijk en is er geen kapitaal meer nodig van EUR 18000,00. Hou hier echter wel rekening mee dat een BV fiscaal pas interessant is boven een winst van circa EUR 95000,00. Dit omdat je hierdoor geen gebruik kan maken van de ondernemingsfaciliteiten die voor de eenmanszaak gelden.
Klik op één van onderstaande links om een afspraak te maken en jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
Ik wil mijzelf inschrijven als eenmanszaak
Ik wil mijzelf inschrijven als VOF (Vennootschap Onder Firma)

2. Bijhouden urenregistratie
Zodra jij jezelf hebt ingeschreven doe je er verstandig aan om je eigen uren te registreren. Een document voor het bijhouden van je urenregistratie kan je hier downloaden. Deze urenregistratie is van belang om recht te hebben op ondernemersfaciliteiten zodra jij er voor hebt gekozen om als eenmanszaak of VOF in te schrijven. Via deze ondernemersfaciliteiten heb jij recht op verschillende aftrekposten zoals ondernemersaftrek, zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de FOR (Fiscale Oudedagsreserve). Een kort overzicht van het voordeel wat je krijgt zodra jij voor een gedegen urenadministratie zorgt: Jaar 2014 Ondernemersaftrek EUR 7280,00 Startersaftrek EUR 2123,00 Netto fiscaal voordeel bij 42% IB tarief: EUR 3950

Daarnaast heb je nog 14% zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek werkt zowel in de winst als in een eventueel verlies door (bij verlies bijtellen waardoor je verlies kleiner wordt en dus het fiscale voordeel ook kleiner). Bij een winst van bijvoorbeeld EUR 30000,00 heb je een extra aftrekpost van EUR 4200,00 wat zorgt voor een totaal netto voordeel van EUR 1764,00 (bij IB tarief 42%). Met andere woorden heb je als zelfstandige bij een winst van EUR 39403 een voordeel van EUR 5714,00. In de toekomst zal ik hier een uitgebreidere blog aan wijden om jullie een zoektocht in de regelgeving te besparen.

3. Aanvragen e-herkenning circa één tot twee weken
Om jou een rit naar het gemeentehuis te besparen kan je een e-herkenning voor jouw onderneming aanvragen. Deze heb je vervolgens nodig om als bedrijf een VOG aan te vragen voor jezelf als ondernemer. Hierdoor kan je de aanvraag voor de VOG digitaal indienen. Dat scheelt immers weer printen en belast je hiermee niet het milieu.

4. Aanvraag VOG voor taxiondernemer(3 weken)
Stap 3 kan je eventueel overslaan door naar het gemeentehuis te gaan en dit formulier persoonlijk op vertoon van je legitimatiebewijs te overhandigen. Op het gemeentehuis dien je dan de leges (vergoeding voor de VOG) te voldoen.

5. Aanvraag VOG voor taxiondernemer via e-herkenning (3 weken)
Zodra je het aanvraagformulier van de e-herkenning hebt ontvangen heb je de mogelijkheid om de VOG voor jezelf aan te vragen. Dit is uiteraard niet meer nodig zodra je stap 4 hebt gevolgd. De VOG kan je aanvragen via Dienst Justis / COVOG.

6. Aanvraag VOG procuratiehouder (3 weken)
Indien jij er voor hebt gekozen om met een procuratiehouder te werken dient de procuratiehouder ook een VOG aan te vragen. Hou hier rekening mee! Ook hierbij geldt een levertijd van 3 weken.

7. Inschrijven procuratiehouder in de KVK
Een procuratiehouder moet worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Nadat je de procuratiehouder hebt ingeschreven dien je een uittreksel van de KVK aan te vragen waaruit blijkt dat de procuratiehouder handelingsbevoegd is namens de onderneming. De procuratiehouder kan je uiteraard ook direct bij de inschrijving van de KVK aanmelden. Het kan dan wellicht betekenen dat jij dan vanaf het eerste moment al aan een overeenkomst bent gebonden en hierdoor extra kosten maakt.

8. Aanvragen ondernemersvergunning taxi (circa 5 weken)
Zodra je over alle documenten beschikt dan vul je de volgende aanvraagformulieren in:

 • Ondernemersvergunning taxi
 • Verklaring inbreng vakbekwaamheid

  Heb je deze formulieren ingevuld dan voeg je deze samen met de volgende bijlagen:
 • Verklaring omtrent gedrag procuratiehouder
 • Verklaring omtrent gedrag van jezelf
 • Uittreksel Kamer van Koophandel
 • De ingevulde aanvraagformulieren
 • Om de aanvraag te bespoedigen kan je eventueel contact opnemen met KIWA om na te vragen of het mogelijk is om de betaling van de leges voor de beoordeling van de ondernemingsvergunning taxi alvast betaalt kan worden. Is dit niet mogelijk dan zal je moeten wachten totdat het KIWA een factuur heeft verzonden. Hoe langer je wacht met de betaling van de leges, hoe langer het KIWA er over zal doen om over te gaan tot het beoordelen van de aanvraag.

  9. Afspraak maken CBR en studeren voor taxichauffeur theorie (3 weken)
  Zodra jij aan het wachten bent op de ondernemingsvergunning taxi doe je er verstandig aan om alvast een afspraak te maken bij het CBR voor het taxi examen. Trek voor je studie ongeveer twee tot drie weken uit (afhankelijk van hoe snel jij kan leren). Voor het theorie examen kan je handig gebruik maken van de examentraining op taxi-examen.nl. Voor EUR 17,50 heb je een week toegang tot veel vragen die jij kan verwachten bij het officiële theorie examen.

  9. Afleggen praktijkexamen CBR (3 weken)
  Naast het theorie examen dien je ook een praktijkexamen te doen. Het praktijkexamen bestaat uit drie onderdelen namelijk: 1. Rijden naar een punt zonder navigatie 2. Rijden naar een door de examinator op te geven locatie op navigatie 3. Rijden op aanwijzingen van de examinator Meer informatie kan je hier vinden: www.cbr.nl

  Stap 2 het rijden naar een door de examinator op te geven locatie op navigatie zakken veel mensen op. Dit omdat de examinator naar een moeilijk punt probeert te navigeren die zelfs met de navigatie niet makkelijk te vinden is of waar de navigatie nog niet up to date is. Probeer daarom eerst van te voren goed te kijken waar de locatie is en hoe je daar het makkelijkst komt.

  10. Aanvragen geneeskundige verklaring (1 week)
  Voor het aanvragen van een chauffeurspas dien je te beschikken over een medische verklaring. Hiervoor dien je een afspraak te maken met een daartoe bevoegde arts.

  11. Verzamelen documenten aanvraag chauffeurskaart
  Als zelfstandig taxichauffeur ben je verplicht om te beschikken over een chauffeurskaart BCT zodra jij als ondernemer voornemens bent om taxi te rijden. Hiervoor moet je een aantal documenten verzamelen alvorens je de chauffeurskaart kan aanvragen.

  12. Aanvragen ondernemerskaart
  De ondernemerskaart is nodig om de taxionderneming te identificeren en toegang te geven tot de gegevens van de boordcomputer. Het aanvragen van de ondernemerskaart is mogelijk om parallel te laten lopen met de aanvraag ondernemingsvergunning taxi. Ongeveer 3 weken nadat je het aanvraagformulier voor de ondernemingsvergunning taxi hebt verzonden kan je de ondernemerskaart BCT aanvragen.

  13. Afspraak maken inbouw apparatuur taxi
  Nadat je exact weet wanneer je nieuwe taxi geleverd gaat worden kan je beginnen om een afspraak te maken voor de inbouw van de apparatuur. Er zijn twee leveranciers die deze apparatuur kunnen leveren.

  14. Aanvragen vergunningsbewijs taxi
  Voor de aanvraag van een vergunningsbewijs taxi gaan ook weer een aantal weken overheen, tenzij je een spoedaanvraag (express service) indient. De express service doet er twee werkdagen over nadat de aanvraag compleet inclusief betaling ingediend is.

  15. Aanmelden Freshcabs
  Zodra je al deze stappen hebt doorlopen kan je taxi rijden waar je maar wilt in principe. Nadat je voorzien bent van alle vergunningen, diploma’s, passen etc. kan je jezelf aanmelden bij Freshcabs en beginnen met taxi rijden. Via Freshcabs heb je het voordeel dat je op de eindbestemming, ongeacht waar deze is, misschien weer een nieuwe rit toegewezen krijgen waardoor je efficiënter kan zijn dan je collega’s. Hoe meer kilometers jij bezet kan zijn hoe minder onbezette kilometers jij in je kostprijs hoeft te verwerken.

  Nadat je dit alles hebt doorlopen rest Freshcabs niet anders dan jou succes te wensen met je taxionderneming!