Taxi app Uber krijgt concurrentie uit Brabant

Een Brabants initiatief door studenten (Arjon Bimmel en Johan Tange) van de Tilburg University en Avans gaan het opnemen tegen de Californische taxi app Uber met hun Freshcabs. Met respect voor de wetgever, taxichauffeurs en klanten gaan zij de strijd aan. Zij vinden namelijk dat taxichauffeurs die flink hebben ge´nvesteerd in hun taxi, ondernemingsvergunning, taxidiploma en apparatuur niet zomaar aan de kant geschoven kunnen worden. Daarnaast beseffen Arjon Bimmel en Johan Tange maar al te goed dat er iets moet veranderen in de taximarkt.


Recentelijk was nog te lezen dat 4 Uber Pop chauffeurs beboet waren. De wetgever heeft de Wet Personenvervoer niet voor niets in het leven geroepen om toe te zien op de kwaliteit, betrouwbaarheid een eerlijke prijs en voldoende concurrentie. Waar Uber stand houdt dat het beboeten van deze chauffeurs geen juridische basis heeft betwijfelt Arjon Bimmel (student fiscale economie aan de UvT). Er is een wetgeving en daar moet aan gehouden worden.

Freshcabs maakt het mogelijk dat chauffeurs en taxicentrales hun eigen tarieven kunnen bepalen. Deze tarieven worden door Freshcabs voor de consument inzichtelijk gemaakt. In tegenstelling tot de vastgestelde Uber tarieven laat Freshcabs de markt haar werking doen. Naast de tarieven is het duidelijk in welke auto de chauffeur rijdt, het bouwjaar van de auto, welke talen de chauffeur spreekt, welke betaalmogelijkheden er worden geaccepteerd, welke opties er in de taxi zitten (zoals Wi-Fi en TV) en wat de ervaringen zijn van de passagiers over deze chauffeur.

Arjon Bimmel en Johan Tange laten met Freshcabs zien dat ook met respect voor de wetgever de kwaliteit in de taxibranche inzichtelijk gemaakt kan worden. Een consument weet direct wat hij kan verwachten en worden taxichauffeurs gestimuleerd om een juiste kwaliteit te leveren zonder dat dit ten koste gaat van de vrijheid van de taxichauffeurs en taxicentrales.

Op dit moment heeft Freshcabs al circa 100 chauffeurs in Brabant die zijn aangesloten bij Freshcabs. De rest van Nederland zal snel volgen en is Freshcabs voornemens om snel de stap te maken richting de rest van Europa.